Parama dėkojame




Floristės Simonos sėkmės paslaptis – sunkus darbas ir pagarba žmonėms

gelininke„Aš turėsiu savo gėlių parduotuvę“, – tokius žodžius dar vaikystėje kartojo floristė, gėlių salono „Mažeikių gėlės“ savininkė Simona Raudonienė. Mažeikiškės svajonė išsipildė su kaupu – šiuo metu moteris turi net tris gėlių salonus. Pašnekovė papasakojo, kokius išbandymus teko patirti, atskleidė savo sėkmės formulę irateities planus.

Gėlių apsuptyje nuo vaikystės

Nors gėlių verslą pašnekovė Simona pradėjo prieš 12 metų, tačiau gėlės ją supo nuo pat vaikystės – pašnekovė trečios kartos gėlininkė: „Aš užaugau tarp gėlių – mano močiutė buvo pirmoji Mažeikiuose gėlininkė – ji pati augindavo gėles, jas pardavinėdavo, o mama iki šiol dirba šį darbą“
, – kalbėjo verslininkė.

Pašnekovė pirmąsias pu
okštes pradėjo kurti būdama vos septynerių: „Po mokyklos, skubėdavau į turgelį, kuriame dirbo mama, ir padėdavau jai, o kai parduodavo mano kurtas puokštes – tai būdavo didžiausia motyvacija dirbti toliau“, – Budas.lt pasakojo Simona.

34-erių pašnekovė augina tris dukrelės, jauniausiai vos keturi mėnesiai, pasiteiravus, galbūt ateityje bus ir ketvirta gėlininkių karta, šypsodamasi sakė, jog 8-erių dukra kartoja jos, dar vaikystėje pasakytus žodžius, jog taip pat turės savo gėlių parduotuvę: „Žinoma, nei vienos dukros nespausiu, jei nenorės – tikrai neversiu“, – kalbėjo Simona.

Viską norėjo pasiekti pati

Nors vaikystę praleido gėlių apsuptyje, tačiau suaugusi ne iškart pasuko į šį verslą – bandė laimę emigracijoje. Anot Simonos, gyvenant Airijoje, kaip ir daugeliui emigrantų, teko dirbti juodą darbą, tačiau meilė gėlėms niekada nebuvo dingusi – svetur taip pat kurdavo puokštes. Pašnekovė sakė, jog Airijoje įsitvirtinti sutrukdė kalbos barjeras, todėl po
7-erių metų nusprendė grįžti į Lietuvą.

Simona labai dėkinga mamai, kuri padėjo žengti pirmus žingsnius gėlių versle – mama jai perleido vieną iš savo gėlių salonų, įsikūrusį PC „Eifelis“ – kur ir prasidėjo Simonos savarankiško verslo pradžia. „Nors mama suteikė vietą, siūlė savo pagalbą, bet labai norėjau viską pasiekti
pati“, – sakė pašnekovė.

Nors floristikos pradmenis Simonai suteikė jos savamokslė mama, tačiau moteris teigė, norėjusi gilinti žinias ir daug investavusi į tobulėjimą: „Lankiausi daugybėje seminarų, mokiausi iš geriausių ir garsiausių floristų“, – pasakojo verslininkė.


Pradžia buvo sunki

Už sėkmingo verslo dažniausiai slypi sunkus ir atkaklus darbas, ne išimtis ir Simona. Prisimindama verslo pradžią, pašnekovė buvo atvira – teko ilgai dirbti be apčiuopiamo rezultato: „Galiu pasakyti, jog 8 metus dirbau
labai sunkiai. Buvo mėnesių, kai nebuvo už ką mokėti mokesčius“, – prisiminimais dalijosi verslininkė. Simona prisimena, jog ruošti užsakymus važiuodavo ir po darbo valandų, dirbdavo iki 22 valandos vakaro – kol ją tiesiog išvarydavo iš parduotuvės: „Niekur nėra lengvo kelio, visur visko būna, bet, kai nori ir sieki – viskas įmanoma“, – Budas.lt sakė pašnekovė.


Įdėtas darbas atsipirko

Prasidėjęs Covidas sustabdė visą pasaulį, bet net tokiu sunkiu metu Simona nepasidavė: „Visi buvo užsidarę, o aš nuo ryto iki vakaro dirbau pas mamą garaže ir sakiau, jog Mažeikių nepaliksiu be gėlių“. Simona pripažįsta, jog ilgos darbo valandos šaltoje patalpoje atsiliepė ir sveikatai: „Jei kas, paklaustų, ar tai kartočiau – tikrai ne“, – teigė pašnekovė. Tačiau, kaip sakė pati Simona, tuo metu įdėtas darbas atsipirko – pavyko atidaryti antrąjį gėlių saloną, esantį Skuodo gatvėje.

Derina motinystę ir karjerą

Nors karjeroje daugelį moterų bent laikinai pristabdo vaiko gimimas, tačiau Simonos tai nė kiek nesulėtino. Gimus trečiai
atžalai pašnekovė į darbus kibo praėjus tik keturioms dienoms po gimdymo. Su vos aštuonių savaičiųdukra, moteris dalyvavo ir trečiojo salono, įsikūrusio senamiesčio „Maximoje“, atidaryme. Moteris prisipažįsta, jog kartais suderinti motinystę ir karjerą išties sudėtinga, bet įmanoma: „Žinoma, kartais sunku, norisi dažniau pasidžiaugti vaikais, bet darbo labai daug ir nepavyksta visko palikti“, – mintimis dalijosi Simona.

Svarbiausia pagarba žmonėms

Prieš 12 metų pradėjusi verslą Simona turėjo vieną darbuotoją, šiuo metu jos kolektyvas išaugo iki dešimties. Pašnekovė, negailėjo gražių žodžių kolegėms: „Aš turiu nuostabią komandą, visos – savo srities profesionalės, kuriomis galiu pasitikėti“.

Su keletu kolegių, Simona pažįstama nuo vaikystės, kaip pati sako, iš „turgelio laikų“, kai dirbdavo pas mamą. Nors gyvenimas moteris išskyrė, bet gėlės vėl suvedė: „Turime net nuotraukas kartu, kai mums buvo vos 8 metai, o dabar dirbame kartu“, – prisiminimais dalijosi moteris.

Paklausta, kaip pavyksta išlaikyti darnų kolektyvą, Simona sakė, jog svarbiausia - žmogiškumas: „Elkis su kitu taip, kaip norėtum, kad elgtųsi su tavimi, stengiuosi pagarbiai elgtis ir su kolektyvu, ir su klientais – tikriausiai jie tai jaučia“, – Budas.lt sakė pašnekovė.

Ištikimi klientai

Gėlių verslas Mažeikiuose konkurencingas ir jame išsilaikyti nėra labai lengva, tačiau Simonai pavyko išauginti ne tik kolektyvą, bet ir ištikimų klientų ratą: „Yra klientų, kuriems nereikia sakyti, ko nori, nes aš žinau, ką jie mėgsta, net turiu visą reikalingą informaciją: adresą, telefono numerius“. Pašnekovė sakė, jog didelė dalis klientų – emigrantai, kurie užsako gėles Mažeikiuose gyvenantiems artimiesiems.

Nuovargis malonus

Nors prie puokščių gamybos Simona jau nebeprisideda, tačiau ant jos pečių nugula visi šio verslo užkulisiai: gėlių užsakymai, socialinės erdvės valdymas, užsakymų paskirstymas ir kiti darbai.Paklausta, ar didelio darbo krūvio nejaučia nuovargio, moteris sakė: „Dirbi savo malonumui ir gauni rezultatą, nors ir pavargsti, bet nuovargis malonus, kai dirbi mylimą darbą“ Pašnekovė pripažįsta, jog darbo krūvis labai didelis ir visko aprėpti viena nesugebėtų, todėl džiaugėsi, jog jos antroji pusė, taip pat įsitraukė į šį verslą, kuriame dabar jie dirba kaip komanda.

Svajonės pildosi

Kalbėdama apie ateities planus, Simona užsiminė, jog klientų laukia naujiena –
kitąmet dienos šviesą išvys internetinė parduotuvė. O viena didžiausių verslininkės svajonių – turėti savo patalpas: „Nuomojamose patalpose esi apribotas, negali daryti, ką sugalvoji, o dirbant floristikos srityje norisi turėti papuoštas patalpas“, – teigė verslininkė.

Simona sako, jog nuo pat vaikystės jai pavykdavo pasiekti, tai apie ką svajojo: „Net mano vyras kartais juoka
udamas sako, tu daugiau nebesvajok, nes viskas, ką sugalvoji, apie ką svajoji – išsipildo“, – šypsodamasi sakė Simona ir pridūrė: „Pati negaliu patikėti, kad tiek pavyko pasiekti, dabar turiu viską, ko norėjau“, – baigiantis pokalbiui sakė Simona.

Nuotr. iš asmeninio archyvo.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode