Parama dėkojame




armenRusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį paneigė, kad jo šalies santykiai su Armėnija yra įtempti, nors prieš kelias dienas Maskva iškvietė armėnų ambasadorių, Jerevanui paskelbus apie karines pratybas su JAV ir vis dažniau kritikuojant Maskvos vaidmenį Kalnų Karabacho konflikte.

Armėnijoje pastaruoju metu augo nusivylimas dėl to, ką pareigūnai vadina Rusijos nesugebėjimu užtikrinti saugumo didėjant įtampai tarp Jerevano ir jo nesutaikomo priešininko Baku.

Armėnų premjeras Nikolas Pašinianas neseniai sakė, kad senas Armėnijos sprendimas saugumo srityje kliautis Rusija buvo strateginė klaida. Jo šalis šiuo metu vykdo bendras taikos palaikymo pratybas su amerikiečiais.

„Neturime problemų dėl Armėnijos ar premjero Pašiniano“, – ekonomikos forume Vladivostoke sakė V. Putinas.

Jis pridūrė, kad Armėnija ir Azerbaidžanas dabar, kai, anot jo, Jerevanas pripažino Baku valdžią Kalnų Karabache, galėtų pasiekti ilgalaikį taikos susitarimą.

Armėnija ir Azerbaidžanas dėl separatistinio Kalnų Karabacho kariavo du karus. 2020 metais V. Putinas tarpininkavo ugnies nutraukimo susitarimui, pagal kurį Armėnija atsisakė dešimtmečius kontroliuotų teritorijų.

Maskva dislokavo apie 2 tūkst. taikdarių Lačino koridoriui – vieninteliam Kalnų Karabachą su Armėnija jungiančiam keliui – saugoti.

Tačiau N. Pašinianas neseniai pareiškė, kad Maskva negali arba nenori kontroliuoti šio kelio.

Taikdarių „mandatas tebegalioja, bet humanitariniai klausimai ir tam tikro etinio valymo ten prevencija, žinoma, niekur nedingo ir aš visiškai su tuo sutinku“, sakė V. Putinas.

Armėnija kaltina Azerbaidžaną Lačino koridoriaus uždarymu paskatinus humanitarinę krizę armėnų gyvenamame Kalnų Karabache. Regione trūksta maisto ir vaistų.

Antradienį Rusija pristatė į regioną humanitarinės pagalbos krovinį per Azerbaidžano kontroliuojamą teritoriją.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode