Parama dėkojame




svarbiuŠiaurės Korėjoje svarbių metinių proga šią savaitę lankysis aukšto lygio Kinijos delegacija, ketvirtadienį pranešė abi šalys.

Rugsėjo 9 dieną Pchenjanas švenčia 75-ąsias šalies įkūrimo metines, o branduolinį ginklą turinti valstybė jau anksčiau yra nurodžiusi, kad šiai progai paminėti surengs karinį paradą.

Kinijos vicepremjero Liu Guozhongo (Liu Guodžongo) vadovaujama delegacija „lankysis KLDR ir dalyvaus šalies 75-ųjų metinių iškilmėse“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra, pavartodama Šiaurės Korėjos oficialaus pavadinimo santrumpą.

Ji pridūrė, kad vizitas vyks Šiaurės Korėjos partijos ir vyriausybės kvietimu.

Kinijos užsienio reikalų ministerija patvirtino kelionę ir nurodė, kad delegacija lankysis Šiaurės Korėjoje nuo rugsėjo 8-osios. 

Ketvirtadienį Kinija pareiškė, kad tikisi, jog būsimas vizitas į Šiaurės Korėją paskatins pagilinti ryšius su Pchenjanu.

„Tikime, kad bendromis abiejų šalių pastangomis šis vizitas gali būti visiškai sėkmingas ir paskatinti tolesnį Kinijos ir KLDR ryšių gilinimą ir plėtrą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning, turėdama omenyje vicepremjero vizitą į Pchenjaną šią savaitę.

Pekinas yra svarbiausias Šiaurės Korėjos sąjungininkas ir ekonominis rėmėjas, o jų santykiai užsimezgė per Korėjos karą XX amžiaus šeštajame dešimtmetyje.

Nuo 2020-ųjų pradžios Šiaurės Korėja, reaguodama į COVID-19 pandemiją, uždarė savo sienas ir iš esmės užsiblokavo nuo išorinio pasaulio.

Tačiau po trejus metus trukusios izoliacijos Pchenjane vis dažniau pastebima ženklų, kad pasienio kontrolė tampa lankstesnė.

Praėjusį mėnesį įvykdytas pirmasis per trejus metus Šiaurės Korėjos tarptautinis komercinis skrydis į Pekiną.

Pchenjanas taip pat leido sportininkų delegacijai rugpjūtį dalyvauti tekvondo varžybose Kazachstane.

Naujausia kelionė planuojama praėjus mažiau po to, kai Pchenjane lankėsi aukšto lygio Kinijos ir Rusijos delegacijos.

Praėjusį mėnesį jos dalyvavo kariniame parade Šiaurės Korėjos sostinėje – tai buvo pirmieji po ilgo laiko užsienio svečiai.

Kinijos delegacijai vadovavo Politinio biuro narys Li Hongzhongas (Li Hongdžongas). Per paradą Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) stovėjo tarp Li Hongzhongo ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu.

Kim Jong Unas ir S. Šoigu taip pat apsilankė ginkluotės parodoje, kur Rusijos ministrui buvo pristatyta, kaip skelbta, naujo tipo ginkluotė ir įranga.

Be to, šią savaitę pasigirdo kalbų, kad Kim Jong Unas, kuris retai išvyksta iš Šiaurės Korėjos, susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarti ginklų prekybos kitą savaitę Vladivostoke vyksiančiame svarbiame forume. Kremlius atsisakė patvirtinti įvyksiant tokį susitikimą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode