Parama dėkojame




karineArmėnija ketvirtadienį apkaltino Azerbaidžaną rengiant karinę provokaciją prieš jos pajėgas ir telkiant karius palei bendrą abiejų šalių sieną ir netoli separatistinio Kalnų Karabacho regiono.

Buvusios sovietinės respublikos jau ištisus dešimtmečius yra įsivėlusios į aršų ginčą dėl Azerbaidžane esančio Kalnų Karabacho regiono, kuriame gyvena daugiausia armėnai.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp Baku ir Jerevano smarkiai išaugo, nes abi pusės kaltina viena kitą susitarimų pažeidimu ir apšaudymais.

„Karinė ir politinė padėtis mūsų regione smarkiai pablogėjo“, – Jerevane vykusiame vyriausybės posėdyje sakė ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas.

Jis sakė, kad Azerbaidžanas telkia karius prie bendros abiejų šalių sienos, taip pat netoli separatistų kontroliuojamo kalnuoto regiono.

„Azerbaidžanas demonstruoja savo ketinimus imtis naujos karinės provokacijos prieš Kalnų Karabachą ir Armėniją“, – pridūrė jis. 

Pranešimas paskelbtas prieš šeštadienį separatistiniame anklave vyksiančius pirmalaikius prezidento rinkimus ir likus kelioms dienoms iki bendrų Armėnijos ir JAV karinių pratybų.

Jerevanas kaltina Baku, kad šis nuo gruodžio yra uždaręs kelią ir užblokavęs Kalnų Karabachą, o tai, kaip nurodoma, sukėlė humanitarinę krizę armėnų apgyvendintuose miestuose.

N. Pašinianas kritikavo Maskvą už tai, kad ji nesugeba atblokuoti vienintelio kelio, jungiančio Kalnų Karabachą su Armėnija, kuriame patruliuoja Rusijos taikdariai.

Jie buvo dislokuoti pagal 2020 metų Rusijai tarpininkaujant sudarytas paliaubas, kuriomis baigėsi Armėnijos ir Azerbaidžano karas dėl separatistinio regiono kontrolės.

N. Pašinianas neseniai pareiškė, kad ilgalaikė Jerevano priklausomybė nuo Rusijos kaip savo saugumo garanto buvo strateginė klaida.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Michailas Galuzinas šią savaitę valstybinei žiniasklaidai sakė, esą NATO bando įtraukti Armėniją į savo pražūtingos įtakos sferą.

Jerevanas ir Baku du kartus kariavo dėl regiono, kuris tarptautiniu mastu pripažįstamas kaip Azerbaidžano dalis, bet kuriame daugiausia gyvena etniniai armėnai, kontrolės.

Nepaisant Europos Sąjungos, Jungtinių Valstijų ir Rusijos tarpininkavimo pastangų, abi pusės nesugeba pasiekti ilgalaikio taikos susitarimo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode