Parama dėkojame




Didelių nesklandumų pasienyje su Lenkija išvengta, vairuotojai apvažiuoja kliūtis

kliutisLenkijos žemdirbiams trečiadienį pradėjus savaitę truksiančius masinius protestus visoje šalyje, taip pat netoli sienos su Lietuva, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) teigia, kad nesklandumų pasienyje kol kas išvengta.

Tuo metu nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ vadovas sako, kad vairuotojams tenka apvažiuoti protestuotojų užblokuotus kelius, o daugiau sunkumų jiems kyla vykstant į Vokietiją pro Frankfurtą prie Oderio.

VSAT atstovas Giedrius Mišutis teigė, kad netoli pasienio Lenkijos pusėje, kur vyksta blokada, eismą reguliuoja Lenkijos pareigūnai, transportas nukreipiamas kitais keliais. 

„Faktas, kad toje vietoje užblokuota, visas srautas nukreipiamas apvažiavimo būdu ir nei pas mus, nei iki tos vietos, bent jau iki pietų nuo Lietuvos sienos per Lenkiją, tą atstumą iki blokados vietos, kažkokių kamščių ar stovėjimų nėra, eismas vyksta sklandžiai“, – BNS sakė G. Mišutis.

„Linavos“ generalinis sekretorius Vytautas Milėnas teigė, kad nesklandumų per Lenkiją vykstantiems vairuotojams kyla, nors protestų vietos apvažiuojamos. 

Jo teigimu, vairuotojams buvo išplatintas Tarptautinės kelių transporto sąjungos (IRU) parengtas interaktyvus Lenkijos žemėlapis su pažymėtomis kelių blokadų vietomis. 

„Kol kas mūsų vežėjai tuo ir naudojasi – šalutiniais keliais apvažiuoja, tokį žemėlapį mes išplatinome mūsų vežėjams. (...) Nežinau, kaip vystysis toliau, bet kol kas nesusipratimų pakanka, bet apvažiuoti (protestų vietas – BNS) įmanoma ir per daug nesiskundžiama. Vežėjai bando pasikoreguoti maršrutus su šalutiniais keliais“, – BNS sakė V. Milėnas. 

Žemėlapyje nurodoma, kad netoli Lietuvos sienos keliai blokuojami dviejose vietose: netoli buvusio Kalvarijos-Budzisko punkto ties Šipliške bei netoli buvusio Lazdijų-Aradnykų punkto ties Seinais. 

Pasak „Linavos“ vadovo, kiek daugiau sunkumų vairuotojams taip pat kyla vykstant į Vokietiją pro Frankfurtą prie Oderio.

Lietuvos policija antradienį pranešė, kad akcija dvi dienas vyks nepertraukiamai, o nuo kovo 22 iki 28 dienos – nuo 8 val. iki 20 val. Tuo metu pasienyje ties buvusiu Kalvarijos kontrolės punktu dirbs daugiau pareigūnų, kurie padės valdyti transporto srautus.

Lenkijos žiniasklaida skelbia, kad ūkininkų protestai planuojami daugiau kaip 500 vietų visoje šalyje. Anot portalo „TVN Warszawa“, ūkininkai protestuoja prieš Europos žaliąjį kursą bei pigesnės žemės ūkio ir maisto produkcijos importą iš trečiųjų šalių ir nesąžiningą konkurenciją su jų produkcija.

Kovo pradžioje Lenkijos ūkininkai šešias dienas protestavo pasienyje su Lietuva – kelyje buvo tikrinamos transporto priemonės, ūkininkai žiūrėjo, ką iš Lietuvos į Lenkiją veža vilkikai. Jie nuogąstavo, kad dalis Ukrainos grūdų iš Lietuvos vėl grįžta į Lenkiją, tačiau tokių atvejų jei nefiksavo.  

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode