Sprogimas

Prezidentas pagerbė žydų genocido aukas: Lietuva neteko didelės, svarbios savasties dalies

savastiesLietuva neteko didelės ir svarbios savasties dalies, pagerbdamas Lietuvos žydų genocido aukas sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Šiandien lenkiame galvas prisimindami šimtus tūkstančių Lietuvos žydų, žuvusių Holokausto metu. Per vieną istorijos mirksnį buvo sunaikinta šimtus metų daugiakultūrę Lietuvos valstybę kūrusi bendruomenė“, – G. Nausėda ketvirtadienį vaizdo įrašu kreipėsi į Prezidentūros kieme vykusio Holokausto pradžios 80-mečiui skirto koncerto dalyvius.

Šalies vadovo žodžiais, vos per kelerius metus Lietuva neteko didelės ir labai svarbios savo savasties dalies, sakoma Prezidentūros pranešime.

„Paneriuose ir šimtuose kitų žudynių vietų praradome istoriją, kurią kūrėme kartu su žydų tauta. Netekome bendrapiliečių, kartu dalyvavusių Nepriklausomybės kovose, kartu išgyvenusių sudėtingus jaunos valstybės kūrimosi metus, kartu sudėjusių viltis į nepriklausomos Lietuvos ateitį“, – sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas taip pat teigė, kad žydų gelbėtojų, kurie rizikavo savo ir artimųjų gyvybėmis, Lietuvoje buvo tūkstančiai: „Didžiuojuosi galėdamas juos pagerbti. Ir gailiuosi, kad žmonija tąkart nepajėgė sustabdyti tragedijos.“

Prezidentas teigė, kad abejingumas, prisitaikymas ir baimė atvėrė kelią į katastrofą, kuri nuolat primena, kaip svarbu kurti neabejingų, neprisitaikančių, žmoniškumą ginti pasiryžusių piliečių Lietuvą.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena minima rugsėjo 23-iąją, tądien 1943 metais buvo likviduotas Vilniaus žydų getas ir buvo nužudyti arba išvežti į koncentracijos stovyklas paskutinieji išlikę gyvi žydų tautybės Vilniaus gyventojai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode