Sprogimas

„Regitra“: išduodama tik dalis prašomų vardinių numerio ženklų

prasomuRegistruojant transporto priemones įprastai numerio ženklai išduodami eilės tvarka, tačiau pastebima tendencija, jog automobilių savininkai pageidauja jiems patinkančių derinių ir renkasi vardinius numerio ženklus. Tiesa, ne visi prašomi deriniai išduodami – penktadalį visų prašymų „Regitra“ atmeta.

Numerio ženklai, visų pirma, skirti tam, kad viešajame eisme būtų galima identifikuoti automobilius ir už juos atsakingus asmenis. Dalis klientų, norėdami patys susikurti derinį, renkasi vardinius numerio ženklus, kurie sudaromi nuo 1 iki 6 simbolių, iš kurių bent vienas privalo būti skaičius.

Nepaisant to, išduodami tikrai ne visi norimi deriniai. Remiantis statistika, „Regitra“ atmeta kas penktą vardinių numerio ženklų prašymą.

Numerio ženklai turi atitikti reikalavimus

Transporto priemonėms išduodami numerio ženklai matomi viešai visiems eismo dalyviams, todėl ar klientas gaus norimą derinį priklauso ir nuo to, ar jis korektiškas ir atitinka specialius reikalavimus.

„Regitra“ atkreipia dėmesį, jog pagal šiuo metu galiojančias taisykles, numerio ženkluose negali būti naudojami vulgarūs, žargoniniai bei neigiamas asociacijas keliantys žodžiai ir keiksmažodžiai. Taip pat visuomet atmetami vardinių numerio ženklų prašymai, kuriuose deriniai perskaitomi kaip sąvokos, kurios gali būti suvokiamos kaip niekinimas, neapykantos skatinimas ar kurstymas diskriminuoti žmonių grupes. Be to, kaip numato taisyklės, užrašas negali sutapti ir su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis.

Visgi, tvirtinant prašomą numerio ženklo derinį, neįmanoma patikrinti arba nuspėti, kokiame kontekste vardiniai numerio ženklai bus naudojami ir matomi, todėl įmonė ragina ir pačius klientus atsakingai įvertinti prašomą derinį.

Tiesiogiai su Rusija siejami numerio ženklai - neišduodami

Priimant sprendimą dėl prašomo vardinio numerio ženklo derinio suteikimo, visuomet svarstoma, kaip jis gali atrodyti eisme tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Numerio ženklai, kurie gali būti tiesiogiai siejami su Rusija, neišduodami išvis. Pavyzdžiui, įmonės sprendimu numerio ženklai su trumpiniais KGB, RU, SU, MIG 029, MIG 290 buvo išimti, tam, kad nepatektų į eismą.

Taip pat vos prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, atsižvelgiant į esamą situaciją, „Regitra“ klientams siūlė nemokamai pasikeisti vardinius numerio ženklus, tokius kaip MOSCOW, RUSSIA ir MIG29, nepaisant to, kad šie ženklai buvo išduoti gerokai anksčiau, galiojant kitoms numerio ženklų išdavimo taisyklėms.

Beje, siūlant nemokamai pasikeisti vardinius numerio ženklus, buvo susisiekta ir su M0IMIR derinio savininku. Pastarasis derinys buvo išduotas prieš keletą metų, dar iki Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje.

„Regitra“ ir toliau atsižvelgs į kintančią geopolitinę situaciją, visuomenės nuomonę ir reakcijas, tad esant poreikiui ateityje gali būti priimami papildomi sprendimai dėl vardinių numerio ženklų išdavimo tvarkos.

Valstybės įmonės "Regitra" informacija

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode