Sprogimas

Renkamės naujus valytuvus: kaip tą padaryti tinkamai?

Lietuvos klimatas toks, kad kritulių sulaukiame nemažai. Rudeniop padaugėja lietaus, temsta vis anksčiau ir lyjant matomumas vairuojant tampa vis sunkesnis. O kur dar šlapdribos ir sniegas žiemą. Ir lyg tyčia jūsų priekinio stiklo valytuvai bruožia stiklą cypdami, arba valo, bet nepakankamai gerai. Esant prastiems valytuvams, laiku nepastebėsite pėsčiųjų, kitų automobilių, kitų kliūčių kelyje. Laikas išsirinkti naujus automobilinius valytuvus – kaip tą padaryti?

Kada laikas keisti valytuvus?

Nors gamintojai nurodo, kad valytuvus reiktų keisti kasmet, iš tiesų tai priklauso nuo to, kaip dažnai valytuvai yra naudojami, ir kaip jie susidėvėję. Žiemą labai paprasta sugadinti net aukščiausios kokybės valytuvus jais valant apledėjusį stiklą. Valytuvų gyvavimo laikas priklauso net nuo langų skysčio. Žmonės mėgsta įpilti į jį vandens, ypač vasarą, kai temperatūra aukšta ir tikimasi, jog skystis neužšals, tačiau neteisingai sumaišytos proporcijos gali ėsdinti valytuvų gumas.

Net trumpo važiavimo metu gausiant lyjant valytuvai atlieka iki pusės milijono judesių. O juk pasitaiko ir ilgesnių kelionių, o jei tą dieną visąlaik lijo - valytuvų gyvenimas sutrumpėjo daug greičiau negu automobilio, kuriuo važinėjama rečiau.

Aiškiausia priežastis, jog atėjo laikas keisti valytuvus, tai atsiradęs cypimas valytuvams veikiant. Nekokybiški valytuvai taip gali subraižyti stiklą.

Neverta pamiršti ir galinių valytuvų, keičiant priekinius, apžiūrėti ir galinius. Tinkamai neveikiant galiniam valytuvui suprastėja matomumas už nugaros. 

Tinkamiausias valytuvams keisti laikas yra pavasaris, kai po žiemos būna labiausiai susidėvėję valytuvai. Jie labiau paveikiami šalto oro, kartais net prišąla prie stiklo, besikaupiančio šlapio sniego. Nors žiemą negalima valyti apledėjusio stiklo, vasarą nerekomenduotina braukti valytuvais per sausą stiklą. Tiesioginiai saulės spinduliai valytuvų gumeles veikia ne mažiau nei žiemiška dargana.

Kaip išsirinkti tinkamus automobilinius valytuvus?

Tarp gausybės gamintojų ir skirtingos kokybės bei kainų pasirinkimų svarbiausi valytuvų pasirinkimo parametrai yra automobilio markė bei valytuvų ilgis. 

Pagal rūšis valytuvai skirstomi į: rėminius, berėmius, ir hibridinius. Visi jie turi savo privalumų ir trūkumų. Kokie jie?

Hibridiniai Lietuvoje dar ne itin populiarūs. Jie sudaryti iš įprasto karkaso su svirtimis ir plastikiniu gaubtu. Šie valytuvai vienodai stipriai priglunda tiek prie priekinio, tiek prie galinio stiklo, o ir jų gyvavimo laikas ilgesnis nei įprastų rėminių.

Rėminiai, arba karkasiniai, valytuvai, dažniausiai būdavo montuojami į senesnius automobilius. Jie buvo pigesni, ir žiemą būdavo galima įdėti storesnę gumelę nuo šalčio, tačiau jų didžiausias trūkumas tai, kad prišaldavo prie stiklo, į rėmus patekus sniego.

Berėmiai - naujesnio tipo ir estetiškiau atrodantys valytuvai. Jų didžiausias privalumas tas, kad šie valytuvai stipriai prisispaudžia prie stiklo, tačiau neprišąla. Jie visiškai nuvalo vandenį ir purvą nuo stiklo, kitaip, negu rėminiai valytuvai. Šiuos valytuvus išsirinkti yra sunkiau, nes jie pritaikyti konkretaus automobilio priekiniam stiklui. Pavyzdžiui, ieškodami valytuvų skirtų BMW automobiliams, pirmiausia, turėsite žinoti jų ilgį. Visi trys automobilių stiklų valytuvai yra skirtingo dydžio. Tik neskubėkite neštis visų valytuvų į parduotuvę, kad galėtumėte pritaikyti tinkamus detales. Pirkdami internetu tą galite padaryti dar paprasčiau. Norėdami rasti valytuvus, skirtus BMW automobiliams, jums reikės nurodyti gamintoją ir modelį, pagaminimo metus bei variklio tipą. Tada belieka išsirinkti jums tinkamus. Nepagailėkite pinigų kokybiškesnei prekei, nes valytuvai yra svarbi saugumą užtikrinanti priemonė.

21-351 a

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode