Parama dėkojame




Prokuratūra K. Jucevičiui už prekybą poveikiu prašo skirti 5 tūkst. eurų baudą

poveikiuVilniaus apygardos prokuratūros prokurorė prašo teismo kaltu dėl prekybos poveikiu pripažinti buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovą Kęstutį Jucevičių ir skirti jam 100 MGL, tai yra 5 tūkst. eurų baudą.

Prokurorė Jūratė Karčinskienė nesutinka, kad K. Jucevičius būtų perduotas laiduotojo buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir buvusio vidaus reikalų viceministro Žimanto Pacevičiaus atsakomybei, kaip to prašo kaltinamasis ir jo advokatas.

„Manyčiau, kad bausmės tikslai bus pasiekti skyrus švelniausią bausmės rūšį – baudą. Jis pripažino įtarimus, nėra padaryta materialinė žala“, – per posėdį Vilniaus miesto apylinkės teisme sakė prokurorė J. Karčinskienė. Ji mano, kad K. Jucevčiaus prisipažinimo negalima laikyti nuoširdžiu – kaltinamojo parodymai nenuoseklūs, trūksta logikos.

Pasak prokurorės, „gražu, kad laiduotojas dirbo STT“, tačiau jo teisme išsakyti teiginiai neleidžia manyti, kad juos siejo artimas ir glaudus ryšys.

Ž. Pacevičiui teisme buvo užduoti klausimai, kiek šiemet atostogavo K. Jucevičius, šis atsakė, kad vieną kartą. Tačiau K. Jucevičiui dėl bylos yra draudžiama išvykti.

Nuosprendį teismas skelbs spalio 24 dieną.

55 metų K. Jucevičius, kaip ir buvęs STT vadovas 59 metų Ž. Pacevičius, priklauso vidaus tarnybos generolų klubui, po sulaikymo K. Jucevičius teigė norėjęs išstoti ir iš generolų klubo, tačiau Ž. Pacevičius pasiūlė jam palaukti galutinio teismo sprendimo.

„Su lazda generolų klube nemušė“, – teisme teigė K. Jucevičius. Su buvusiu STT vadovu jis teigė bendraujantis ir šeimomis, pažįstami maždaug nuo 2010 metų, bendrauja kiekvieną savaitę.

Pats Ž. Pacevičius teismui sakė pasmerkęs kolegos ir draugo poelgį.

„Pasmerkiau ir buvau šokiruotas. Jeigu yra galimybė laiduoti, reikia ranką ištiesti“, – teismui sakė Ž. Pacevičius. 

Tyrimo duomenimis, buvęs FNTT vadovas, pasinaudodamas savo pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojams, galimai savo naudai reikalavo duoti, susitarė priimti ir priėmė 2 tūkst. eurų kyšį, pažadėjęs paveikti FNTT pareigūnus, kad šie neteisėtai veikų vykdydami įgaliojimus – pakeistų asmens procesinį statusą tarnybos atliekamame ikiteisminiame tyrime.

Prokurorė Jūratė Karčinskienė paskelbė kaltinamąjį aktą, pagal jį K. Jucevičius pinigus iš asmens priėmė Pilaitės rajone esančioje kavinėje. 2022 metų lapkritį per susitikimą kavinėje jis parodė lapelį su užrašu „2 tūkstančiai“ ir euro ženklu. Šiam asmeniui buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

„Aš jam pasakiau, kad galiu padėti už 2 tūkstančius eurų“, – teismui pripažino K. Jucevičius.

Pinigai buvo perduoti šių metų sausį.

„Po pinigų perdavimo aš buvau sulaikytas Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų“, – sakė K. Jucevičius.

Buvo pažadėta daryti poveikį Šiaulių ir Panevėžio valdyboje atliekamame tyrime, susijusiame su galimu PVM sukčiavimu.

„Dėl šios nusikalstamos veikos aš labai gailiuosi, man teko išstoti iš socialdemokratų partijos. Gėda prieš buvusius kolegas, draugus, pažįstamus,  pakenkiau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos reputacijai. Tikrai labai gailiuosi“, – teismui sakė K. Jucevičius.

Vėliau per apklausą teisme K. Jucevičius teigė, kad neketino daryti neteisėto poveikio pareigūnams, o ketino veikti teisėtomis priemonėmis, pinigai buvo gauti už jo žinias. 

2018 metais K. Jucevičius pasuko į politiką ir kurį laiką buvo Lietuvos socialdemokratų partijos nariu.

Ikiteisminį tyrimą atliko STT Centrinė tyrimų valdyba. Tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

FNTT vadovo pareigas K. Jucevičius ėjo 2012–2017 metais. Baigęs kadenciją jis paliko vidaus tarnybą ir išėjo į pensiją.

Ž. Pacevičius  STT vadovavo 2007-2012 metais, vėliau ėjo vidaus reikalų viceministro pareigas. Jų netekęs, nuo 2014-ųjų pabaigos, kiek mažiau nei metus vadovavo buvusios Seimo pirmininkės „darbietės“ Loretos Graužinienės sekretoriatui. Jos politinio pasitikėjimo komandą Ž. Pacevičius paliko 2015-ųjų lapkritį, paaiškėjus, kad keturis kartus nemokamai naudojosi Druskininkų sveikatingumo centro poilsio centro „Aqua“ paslaugomis.

Autoriai: Ingrida Steniulienė, Ignas Jačauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode