Sprogimas

Sveikatos apsaugos ministerija rizikos grupes skatina pasiskiepyti trečiąja doze

treciajaVilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų (VUL SK) atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad praėjus pusmečiui po antrosios COVID-19 vakcinos dozės reikšmingai pradeda mažėti antikūnų kiekis organizme – kasdien prarandama po vidutiniškai 1,1 proc. antikūnų. Mažėjant antikūnų skaičiui organizme, senka ir apsaugos nuo COVID-19 atsargos. Sveikatos apsaugos ministerija ragina rizikos grupėje esančius žmones pasiskiepyti sustiprinančiąja doze praėjus 180 dienų nuo antros dozės ir palaikyti imunitetą prieš COVID-19.

Šiuo metu galimybe pasiskiepyti trečia vakcinos doze jau pasinaudojo 23 353 šalies gyventojai.

Sprendimą pradėti skiepyti sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze rugsėjo pradžioje priėmė Nepriklausomų ekspertų taryba, remdamasi VUL SK atliktų tyrimų duomenimis.

Praėjus 3 mėnesiams po vakcinacijos buvo analizuoti beveik 4 000 gydymo įstaigų darbuotojų, paskiepytų dvejomis vakcinos dozėmis, duomenys.

Buvo atliktas antrasis antikūnų tyrimas 3 tūkstančiams gydymo įstaigų darbuotojų praėjus 6 mėnesiams po pilnos vakcinacijos. Taip pat buvo atlikti slaugos ir globos namų gyventojų serologiniai tyrimai, po skiepijimo praėjus 5–6 mėnesiams.

Atlikus tyrimų analizę, nustatyta, kad praėjus 6 mėnesiams po antros vakcinos dozės – reikšmingai sumažėja antikūnų kiekis. Įvertinus visus atliktus tyrimus, nustatyta, kad vyresnių nei 65 metų žmonių, antikūnų kiekis organizme po pusės metų tampa kritiškai mažas ir neužtikrina pakankamos apsaugos nuo COVID-19.

Izraelyje atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad praėjus bent 12 dienų po trečios „Comirnaty“ (gam. „BionTech“ ir „Pfizer“) dozės tikimybė užsikrėsti Delta atmaina sumažėja 11,3 karto, lyginant su trečios dozės negavusiais žmonėmis. Tikimybė susirgti sunkia COVID-19 ligos forma sumažėja 19,5 karto, lyginant su tais, kurie nepasiskiepijo trečiąja doze. Po tyrimo Izraelio mokslininkai pastebėjo, kad trečioji dozė gali atkurti „Comirnaty“ vakcinos 95 proc. efektyvumą.

Sustiprinančiąja doze „Comirnaty“ (gam. „BionTech“ ir „Pfizer“) arba „Spikevax“ (gam. „Moderna“) vakcina šiuo metu gali pasiskiepyti šie asmenys (sąrašas pateikiamas ne prioriteto tvarka):

- vyresni nei 65 metų asmenys;
- pacientai, kuriems teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos;
- gydymo įstaigų darbuotojai, teikiantys arba dalyvaujantys teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kiti gydymo įstaigų, išskyrus tų, kurių pagrindinė veikla nėra asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, darbuotojai;
- gydymo įstaigose praktiką atliekantys profesinio mokymo įstaigų mokiniai ir studentai, dalyvaujantys teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas;
- darbuotojai, dirbantys mobiliuosiuose punktuose ir karščiavimo klinikose;
- savanoriai, gydymo įstaigose vykdantys savanorišką veiklą ne trumpiau kaip 16 val. per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės, ir kitų juridinių asmenų darbuotojai, gydymo įstaigose teikiantys valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas ir turintys sąlytį su pacientais ar būnantys patalpose, kuriose jie lankosi;
- socialinių paslaugų įstaigų darbuotojai, seniūnijų socialiniai darbuotojai, budintys globotojai ir nuolat kartu su budinčiais globotojais gyvenantys asmenys, šeimynų dalyviai ir kartu šeimynoje dirbantys ar nuolat kartu su šeimynų dalyviais gyvenantys asmenys, socialinės globos įstaigų gyventojai, socialinės globos įstaigų veiklos kontrolę atliekantys specialistai, vykstantys į COVID-19 ligos židinius, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojai, tiesiogiai dirbantys ir (ar) besilankantys šeimose, neįgaliųjų asmeniniai asistentai, gestų kalbos vertėjai ir asmenys, socialinių paslaugų įstaigose vykdantys savanorišką veiklą ne trumpiau kaip 16 val. per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės, kitų juridinių asmenų darbuotojai, socialinių paslaugų įstaigose teikiantys valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas ir turintys sąlytį su šių įstaigų gyventojais ar lankytojais ir (arba) būnantys patalpose, kuriose minėti gyventojai ar lankytojai lankosi;
- visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų ir kitų įstaigų laboratorijų darbuotojai, atliekantys COVID-19 ligos tyrimus, įskaitant ėminių paėmimą;
- COVID-19 ligos atvejų ir protrūkių epidemiologinę diagnostiką atliekantys specialistai, vykstantys į COVID-19 ligos židinius;
- vaistinių darbuotojai;
- savivaldybės (ar jos paskirti) ir gydymo įstaigų vairuotojai, pervežantys asmenis, sergančius arba įtariamus, kad serga COVID-19 liga.
Sustiprinančiąja doze asmenys vakcinuojami ne anksčiau kaip po 180 dienų nuo antros dozės. Norintys skiepytis minėtosioms grupėms priklausantys asmenys savo sustiprinančiai trečiajai vakcinos dozei gali registruotis per koronastop.lt arba skambindami Karštąja linija 1808.
Trečia COVID-19 vakcinos doze šiuo metu skiepijama Liuksemburge, kur trečia vakcinų „Comirnaty“ ir „Spikevax“ dozė rekomenduojama imunosupresiniams pacientams, ypač po transplantacijų. Trečia doze taip pat skiepijama Vengrijoje, Izraelyje, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Informacija apie vakcinaciją trečia COVID-19 vakcinos doze yra generuojama ES skaitmeniniame COVID pažymėjime. Jo ir galimybių paso galiojimo sąlygos nesikeičia.


SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode