Sprogimas

Užuot kaupus nuotekų dumblą, sudaromos geresnės sąlygos jį panaudoti kaip trąšą

dumblaSiekiant kuo daugiau nuotekų dumblo panaudoti kaip trąšą žemės ūkyje, miškininkystėje, pažeistoms miesto žaliosioms erdvėms ir pakelėms rekultivuoti, Aplinkos ministerija siūlo nuo 2022 m. atsisakyti anksčiau numatytų perteklinių jo tvarkymo reikalavimų. 

Įvertinus Kauno technologijos universiteto mokslininkų rekomendacijas, patikslintuose Nuotekų dumblo tvarkymo ir panaudojimo reikalavimuose numatyta nemažinti leistinų nuotekų dumblo sudėtyje esančių vario ir cinko ribinių koncentracijų. Varis ir cinkas yra mikroelementai, reikalingi augalų augimui ir vystymuisi.

Tuo metu kitų, toksiškų aplinkai ir žmonių sveikatai sunkiųjų metalų – kadmio, švino, nikelio, chromo, gyvsidabrio galimos ribinės vertės apdorotame nuotekų dumble nuo 2022 m. bus mažinamos.

Sprendimas priimtas atsižvelgus ne tik į Lietuvos ekspertų nuomonę, bet ir į Europos Komisijos Tarybos direktyvą dėl aplinkos ir dirvožemio apsaugos žemės ūkyje naudojant nuotekų dumblą.

Šiuo metu didelė dalis apdoroto nuotekų dumblo Lietuvoje naudojama tik energijos gavybai ar sąvartynų rekultivacijai. Patikslinus Nuotekų dumblo tvarkymo ir panaudojimo reikalavimus, būtų praplėstos apdoroto nuotekų dumblo panaudojimo galimybės. Juo būtų galima tręšti ir energinius augalus, žaliavinių medžių bei krūmų plantacijas, plantacinius miško želdinius ar žėlinius, įveistus buvusiose žemės ūkio naudmenose. Tai būtų dar vienas žingsnis žiedinės ekonomikos link. 

Pastabų ir pasiūlymų patikslintiems Nuotekų dumblo tvarkymo ir panaudojimo reikalavimams laukiame iki gruodžio 13 d., elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode