Sprogimas

Norintieji sulaukti kompensacijų už dujų balionų keitimą daugiabučiuose turėtų suskubti

suskubtiNuo 2022 m. pabaigos trijų ir daugiau aukštų daugiabučiuose namuose nebegalės būti naudojami suskystintų naftos dujų balionai dujų (toliau – dujų balionai). Siekiant užtikrinti gyventojų saugumą ir atsižvelgiant į socialiai pažeidžiamų grupių poreikius, dujų balionų keitimas kitais energijos šaltiniais yra finansuojamas valstybės. 10 mln. eurų – tokia suma šiais metais skirta dujų balionams daugiabučiuose namuose pasikeisti alternatyviais energijos šaltiniais. Šiuo metu jau yra gauta paraiškų visai šiai sumai, tačiau kol kas įgyvendinta tik nedidelė dalis projektų, todėl nepateikusieji mokėjimo prašymų – turėtų suskubti.

Šiuo metu Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) priima iš daugiabučių namų atstovų mokėjimo prašymus patirtoms išlaidoms kompensuoti. Šiais metais iki 2021 m. rugsėjo 10 d. daugiabučių namų atstovams už įgyvendintus projektus jau išmokėta 2 464 tūkst. eurų subsidijos lėšų. APVA primena, kad dujų balionų daugiabučiuose pakeitimo projektai turi būti užbaigti ir išlaidos turi būti patirtos iki šių metų lapkričio 30 d. Mokėjimo prašymai APVA turi būti pateikti ne vėliau kaip iki šių metų gruodžio 1 d. Atkreipiamas projektų vykdytojų dėmesys, kad išlaidos, kurios bus patirtos vėliau, negalės būti kompensuojamos.

Paraiškų, kurioms buvo skirtas finansavimas sąrašai yra skelbiami APVA internetiniame puslapyje. Dabar projektų vykdytojų mokėjimo prašymai bus priimamos iki gruodžio 1 d., todėl norintieji teikti mokestinius prašymus turėtų suskubti. Taip pat siekiant užtikrinti savalaikį lėšų apmokėjimą, raginame daugiabučių namų atstovus, esant galimybei, nedelsti su projektų įgyvendinimu ir mokėjimo prašymų pateikimu APVA. Metų pabaigoje dėl planuojamo didelio mokėjimo prašymų kiekio gali strigti vertinimas bei daugiabučių namų atstovai turės mažiau laiko galimų klaidų mokėjimo prašymuose ištaisymui.

Skiriamos paramos dydis butui – iki 726 eurų su PVM. Ši parama skirstoma proporcingai – daugiabučių namų bendrųjų elektros arba dujų inžinerinių sistemų pertvarkymui – 242 Eur., butų elektros arba dujų sistemos pertvarkymui – 242 Eur., o taip pat elektrinės arba dujinės viryklės įsigijimui – 242 Eur.  Bus kompensuojamos ir daugiabučio namo atstovo administravimo išlaidos už darbus – 3 proc. nuo bendrų pertvarkymo darbų ir viryklių įsigijimui numatytų maksimalių finansavimo įkainių.

2021 metais finansavimas (9 557 tūkst. eurų) buvo skirtas 567 daugiabučių namų atstovų paraiškoms, dar apie 350 paraiškų pateko į rezervinį sąrašą. Įgyvendintų projektų skaičius išaugo nuo 2020 m., kuomet buvo užbaigtos 305 paraiškos. Tačiau verta pabrėžti, jog Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos duomenimis, Lietuvoje vis dar yra daugiau nei 700 daugiabučių namų, kuriuose  pažeidžiant teisės aktų reikalavimus vis dar naudojami dujų balionai. Numatoma, kad 2022 metais taip pat bus skirta valstybės parama šiai problemai spręsti ir šių namų atstovai, paskelbus kvietimus, galės teikti paraiškas APVA ir  gauti kompensacijas.  

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode