Sprogimas

dekojoUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį kreipėsi į Jungtinės Karalystės parlamentą ir savo kalboje dėkojo už paramą ir prašė atsiųsti su Rusijos invazija kovojančiai šaliai kovinių orlaivių.

Bendruomenių Rūmų pirmininkas Lindsay Hoyle'as (Lindsis Hoilas) trečiadienį pareiškė, kad JK įstatymų leidėjams didelė garbė, jog V. Zelenskis rizikavo ir atvyko į Britaniją pirmąkart nuo karo pradžios.

Į Vestminsterio salę atvykusį Ukrainos vadovą gausiais aplodismentais pasveikino JK parlamentarai ir kiti britų politikai. Tarp susirinkusiųjų buvo ir buvę premjerai Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), Liz Truss (Liz Tras) ir Theresa May (Tereza Mei).

Pradėdamas kalbą V. Zelenskis sakė: „Atvykau čia ir stoviu prieš jus drąsiųjų vardu, mūsų karių, kurie dabar yra apkasuose, apšaudomi priešo artilerijos ugnimi, mūsų oro pajėgų karių ir kiekvieno dangaus gynėjo, kuris saugo Ukrainą nuo priešo lėktuvų ir raketų, vardu.“

Taip pat jis prisiminė apie ankstesnį kartą, kai lankėsi Jungtinėje Karalystėje – tai įvyko 2020 metų rudenį.

Prezidentas V. Zelenskis padėkojo parlamento nariams už jų drąsą Rusijos karo akivaizdoje. 

„Londonas nuo pat pirmos dienos, nuo pirmųjų karo sekundžių ir minučių, palaikė Kyjivą ir ištiesė pagalbos ranką, kai pasaulis dar nesuprato, kaip reaguoti“, – sakė jis. 

„Mes visada nugalėsime blogį“

Kreipdamasis į buvusį ministrą pirmininką B. Johnsoną, su kuriuo V. Zelenskis yra užmezgęs draugiškus ryšius, jis padėkojo jam už tai, kad jis įtikino kitas šalis paremti Ukrainą, ir sakė, kad parlamento nariai „tada parodė savo drąsą ir charakterį – stiprų britų charakterį“.

Ukrainos vadovas sakė, kad šalys dirbo kartu per visą savo istoriją, kad „džiaugtųsi taika“, ir pridūrė: „Jūs, mes ir visa žmonija pasiekėme tą patį rezultatą – blogis pralaimėjo.“

„Mes visada nugalėsime blogį – tai yra mūsų ir jūsų tradicijų pagrindas“, – pabrėžė jis.

Jis sakė, kad blogis vėl sugrįžta, bet vis dėlto „mes žinome, kad laisvė laimės, mes žinome, kad Rusija pralaimės, ir tikrai žinome, kad pergalė pakeis pasaulį, ir tai bus pokytis, kurio pasauliui seniai reikėjo“.

Ukrainos vadovas sakė, kad vėliau trečiadienį, kai susitiks su karaliumi Charlesu III (Karoliu III), tai bus „tikrai ypatinga akimirka“.

Ir jis sakė ketinąs jam pasakyti: „Britanijoje karalius yra oro pajėgų pilotas, o Ukrainoje šiandien kiekvienas oro pajėgų pilotas yra karalius.“

„Sparnai už laisvę“

V. Zelenskis pabrėžė, kad didžiuojasi savo oro pajėgomis, ir paprašė Londono, ir kitų Vakarų partnerių, karinių lėktuvų.

Įteikęs Bendruomenių Rūmų pirmininkui ukrainiečių piloto šalmą, jis dar kartą paprašė kovinių orlaivių, perskaitydamas žodžius, parašytus ant šalmo šono: „Mes turime laisvę, duokite mums sparnus, kad ją apgintume“.

Jis pridūrė: „Tikiu, kad šis simbolis padės mums sudaryti kitą koaliciją – lėktuvų koaliciją... Sparnai už laisvę.“

Trečiadienį Jungtinės Karalystės vyriausybė pareiškė, kad pasiūlys pažangius mokymus Ukrainos naikintuvų pilotams ir jūrų pėstininkams, Vakarų sąjungininkėms svarstant karinės pagalbos Kyjivui didinimą prieš numanomą naują Rusijos puolimą rytuose.

Tačiau Britanija dar nepasiūlė savo naikintuvų „Typhoon“ ir F-35, sakydama, kad tam prireiktų mėnesių, jei ne metų, mokymų.

Jungtinės Valstijos iki šiol taip pat atsisako tiekti Ukrainai karo lėktuvus F-16, tačiau kitos partnerės, įskaitant Lenkiją, pasirodė esančios atviresnės šiai idėjai.

Baigdamas savo kalbą V. Zelenskis sakė britų įstatymų leidėjams: „Dėkoju už jūsų dėmesį. Ačiū už jūsų paramą.“

„Prieš dvejus metus išeidamas iš Britanijos parlamento padėkojau už skanią anglišką arbatą. Ir šiandien išeidamas iš parlamento iš anksto dėkosiu jums visiems už galingus angliškus lėktuvus“, – pridūrė jis.

Tai pirmas V. Zelenskio vizitas Jungtinėje Karalystėje nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Nuo to laiko V. Zelenskis tik kartą išvyko iš Ukrainos, kai prieš pat Kalėdas apsilankė Jungtinėse Valstijose ir pakeliui namo užsuko į Lenkiją.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode