Sprogimas

Ingrida Šimonytė – premjerė

Seimas antradienį pritarė konservatorių atstovės parlamentarės Ingridos Šimonytės kandidatūrai į premjero postą.

Už jos kandidatūrą balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo dešimt, susilaikė 41 parlamentaras.

Didžiausia opozicinė „valstiečių“ frakcija teigė negalinti palaikyti I. Šimonytės kandidatūros, nes nemato Vyriausybės programos apmatų, jai nerimą kelia ministrų kandidatūrų pasirinkimas, jų praeitis dėl interesų painiojimo ir klausimai dėl kompetencijos.

„Valstiečių“ seniūnė Aušrinė Norkienė tvirtino, kad naujoji valdžia neturi COVID-19 suvaldymo plano.

„Deja, COVID-19 suvaldymo planai tėra deklaracijos, iki šiol nėra aišku, kokios konkrečiai lyderystės, kokių priemonių gerbiama kandidatė imsis šioje srityje“, – tvirtino ji.

Opozicinių socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas tvirtino, kad jų frakcija negali palaikyti bene dešiniausios Vyriausybės Lietuvos istorijoje. Anot jo, kai kurių kandidatų į ministrus pasisakymai smarkiai prieštarauja socialdemokratų vertybėms, nuostatoms.

„Darbiečių“ seniūnas Vigilijus Jukna sakė, kad gerbdama rinkėjų valią, Darbo partijos frakcija netrukdys sudaryti Vyriausybę sunkioje COVID-19 situacijoje.

Tuo metu konservatorių atstovas Mindaugas Lingė tvirtino, kad I. Šimonytė yra geriausiai pasirengusi Vyriausybės vadovės pareigoms.

„Šiandien mes turime pasiruošusią kandidatę į ministres pirmininkes visomis savybėmis, kurių šiame laikotarpyje ypatingai reikia Lietuvai. Mes turime kandidatę turi savo kalbomis nekuria iliuzijų, kuri kalba taip, kaip yra, kalba tiesą, kurią galbūt kai kam girdėti yra nepatogu, kuri geba apginti kiekvieną savo žodį, gebėti įsiklausyti į kitą kalbantįjį, esantį ne tik šitos frakcijos, bet ir kitose salės pusėje“, – sakė parlamentaras.

I. Šimonytė savo ruožtu dėkojo Seimo nariams už gerus žodžius, palinkėjimus, kritiką.

„Ar nėra geresnių už mane? Žinoma, kad yra, jų visada yra, bet jau taip atsitiko, kad rinkėjų valia šitoje tribūnoje stoviu aš“, – sakė ji.

Atsakydama į priekaištus dėl koronaviruso valdymo, komandos pasirinkimo, kandidatė sakė, kad rinkdamasi pretendentus į ministrus ji vertino visų jų savybes, gebėjimą įgyvendinti būsimus darbus, o COVID-19, anot jos, įveiks ne valdžia, o žmonės.

I. Šimonytė sakė prisiimanti asmeninę atsakomybę už visus savo pasiūlytus pretendentus į ministrus.

„Esame koalicijoje sutarę, kad jeigu iškilus kokiam nors šešėliui kas nors iš kabineto nuspręstų nepasitraukti, tuomet, matyt, pagal tokią logiką tektų pasitraukti man pačiai. Esu pasirengusi tą atsakomybę prisiimti“, – teigė ji.

Kadangi iki paskutinės minutės nebuvo aišku, ar užteks balsų pritarti jos kandidatūrai, I. Šimonytė tvirtino esanti rami dėl bet kokio balsavimo rezultato. Politikė vėl citavo savo mėgstamą literatūros herojų Šveiką, kad „vis tiek kaip nors bus, dar niekada nebuvo, kad niekaip nebūtų“.

„Mano dvasinė ramybė nesutriks dėl bet kokio jūsų sprendimo“, – teigė ji.

I. Šimonytės kandidatūrą į premjero pareigas pasiūlė centro dešinės koalicija, kurią sudaro konservatoriai, liberalai ir Laisvės partija. Jie Seime turi 73 mandatus iš 141.

Seimui pritarus premjero kandidatūrai ir prezidentui jį paskyrus, ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.  

Vilniuje gimusi I. Šimonytė turi ekonomistės išsilavinimą, ji yra dirbusi Finansų ministerijoje nuo ekonomistės iki ministerijos sekretorės, viceministrės ir galiausiai finansų ministrės. Pastarąsias pareigas ji ėjo konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje 2009–2012 metais. Po to I. Šimonytė trejus metus dirbo Lietuvos banke, dėstytojavo Vilniaus universitete, kol 2016 metais su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais pateko į parlamentą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode